Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ένα λίγο πιο σοβαρό άρθρο: αμφιλεγόμενα συστατικά (μέρος Α)

Στη σημερινή ανάρτηση θα γράψω κάποια πράγματα που διάβασα στο διαδίκτυο (μέσες-άκρες) γιατί σίγουρα είναι πιο προσφιλές στις αναγνώστριες του μπλογκ να έχουν συγκεντρωμένες και στα ελληνικά όλες τις πληροφορίες που τυχόν τους ενδιαφέρουν πάνω στο θέμα των αμφιλεγόμενων συστατικών. (Το δεύτερο μέρος δεν είναι ακόμα έτοιμο και θα το ανεβάσω κάποια στιγμή από βδομάδα).
  • parabens: τα parabens είναι συντηρητικές ουσίες που πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν σε προϊοντα περιποίησης του προσώπου και σε καλλυντικά (γιατί είναι φθηνό). Με αυτόν τον τρόπο δεν αναπτύσσονται μικρόβια στα προϊοντα και διατηρούνται όσο τα έχουμε (σκεφτείτε πόση υγρασία υπάρχει στο μπάνιο μας και πόσο εύκολα θα μπορούσαν να χαλάσουν χωρίς συντηρητικά τα προϊοντα). Είναι ένα αμφιλεγόμενο συστατικό γιατί κάποιες μελέτες έδειξαν ότι κάποιες ώρες μετά την εφαρμογή στο δέρμα προϊοντων που περιείχαν parabens, αυτό μπορούσε να εντοπιστεί στο αίμα και στα ούρα (μετά τις σχετικές εξετάσεις). Αλλες μελέτες επίσης έδειξαν ότι η χρήση προϊοντων με parabens μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτά όμως τα αποτελέσματα επιδέχονται κριτική στην επιστήμη και η χρήση των parabens στη βιομηχανία των καλλυντικών και των προϊοντων περιποίησης κρίνεται ασφαλής από τους αρμόδιους φορείς.
  • ορυκτέλαιο (mineral oil/petrolatum/paraffin oil/paraffin wax): είναι παράγωγο του πετρελαίου. Το μόνο που προσφέρει το ορυκτέλαιο στο δέρμα μας είναι καλή ενυδάτωση. Τόσο καλή, που θεωρείται υπερβολικό για τα λιπαρά δέρματα. Και οι εταιρείες το χρησιμοποιούν γιατί είναι, συν τοις άλλοις, φθηνό. Πριν απο περίπου 20 χρόνια αναπτύχθηκε μια παραφιλολογία ότι κάποιες εταιρείες καλλυντικών, δεν χρησιμοποιούσαν, ως οφείλουν, το σωστά επεξεργασμένο ορυκτέλαιο και δεν ακολουθούσαν τα στανταρς για την παραγωγή των προϊοντων, που τους υπαγορεύουν τα αρμόδια διεθνή και κρατικά όργανα. Αυτό το κακής ποιότητας ορυκτέλαιο (="ορυκτέλαιο για βιομηχανική χρήση") φράζει όντως τους πόρους και προκαλεί ακμή. Αλλά δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορήσει ένα μη ασφαλές προϊον στην αγορά όταν πρέπει να περάσει (ένας Θεός ξέρει πόσα) τεστ από τα αρμόδια όργανα. Βέβαια, ενώ το ίδιο δεν προκαλεί ακμή, αν συνδυαστεί με συστατικά που προκαλούν ακμή, θα τα ενισχύσει και θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
  • σιλικόνες (silica): η σιλικόνη είναι η ουσία που κάνει τις κρέμες και γενικά τα προϊοντα να απλώνονται εύκολα στο πρόσωπο, να απαλύνουν τις λεπτές γραμμές, να κάθονται περισσότερη ώρα στη θέση τους, να είναι water-resistant, να μην μεταφέρονται στα ρούχα αν έρθουν σε επαφή. Τα περισσότερα προϊοντα περιποίησης μαλλιών, σώματος και καλλυντικά όπως κραγιον, μολύβια, makeup, πούδρες περιέχουν σιλικόνη. Κυκλοφορεί η άποψη ότι η σιλικόνη φράζει τους πόρους και προκαλεί ακμή γιατί ακριβώς κάθεται πάνω στο δέρμα και δεν τον αφήνει να αναπνεύσει. Αυτό που στ' αλήθεια συμβαίνει είναι πως κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην σιλικόνη, γι αυτό και βγάζουν σπυράκια.
  • οινόπνευμα: θα το βρείτε και σε καλλυντικά αλλά κυρίως σε προϊοντα περιποίησης. Το οινόπνευμα που μας είναι γνωστό, εξατμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά και παράλληλα ερεθίζει το δέρμα, το κάνει κατακόκκινο και το αφυδατώνει. Ωστόσο, υπάρχει και οινόπνευμα με άλλη χημική σύσταση που αναγράφεται ως "cetyl alcohol, cetearyl alcohol, cetostearyl alcohol, cetyl alcohol 40, C12-15 alcohols, stearyl alcohol and lanolin alcohol" το οποίο ενυδατώνει το δέρμα ή λειτουργει ως συντηρητικό και ως ουσία που δένει όλα τα συστατικά σε μια φόρμουλα (="γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά και πηκτικά μέσα").Το δεύτερο κρίνεται "comedogenic", δηλαδή προκαλεί ακμή σε άτομα με τάση προς ακμή αν προέρχεται από το λάδι καρύδας (με βαθμολογία 3 ή 4 στα 5, ανάλογα με το site που θα συμβουλευτείτε). Μπορεί επίσης να προέρχεται από το σπέρμα δελφινιών και φαλαινών (όπως θα διαβάσετε στο site της PETA) ή από διάφορα φυτά.
Κάποια άρθρα που ενδεικτικά με βοήθησαν να γράψω αυτό το κείμενο, μιας και δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να δώσω συμβουλές από ιδία γνώση:
πηγή Α 
πηγή Β
πηγή Γ
πηγή Δ
πηγή Ε
πηγή ΣΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου