Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Συμβουλές για πολύ υγιή μαλλιά

Αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση στάθηκε ένα βίντεο μιας πολύ γλυκιάς Ελληνίδας youtuber, της Σοφίας, η οποία μίλησε σε πρόσφατο βίντεό της γι αυτό το θέμα. Πολλές γυναίκες έχουν θέμα στο να μακρύνουν τα μαλλιά τους γιατί προβλήματα όπως η ψαλίδα ή οι συχνές τρίχες που πέφτουν τους δυσκολεύουν τη ζωή. Επειδή το μαλλί μου είναι παρα πολυ μακρύ (αν και μεθαύριο, Τσικνοπέμπτη σκοπεύω να το πάρω λίγο), αν και προσφατα το κούρεψα, σκέφτηκα να γράψω 2 λόγια για τη δική μου προσπάθεια να διατηρήσω τα μαλλιά μου μακριά και υγιή.

Λούσιμο:
 Συμβουλή πρώτη: δεν λούζουμε το μαλλί καθημερινά, εκτός αν είναι καλοκαίρι και πάμε κάθε μέρα στη θάλασσα (το αλάτι δεν κάνει καλό ούτε στο μαλλί ούτε στο δέρμα). Όταν λούζουμε το μαλλί κάθε μέρα, εάν έχει τάση για λιπαρότητα, αυτή θα επιδεινωθεί και το μαλλί μας θα λαδώνει ακόμη πιο συχνά. Οπότε εγώ τουλάχιστον αφήνω το μαλλί μου άλουστο όσο αντέχει, κι αυτό είναι μέρα παρά μέρα. (Εννοείται ότι το καθημερινό ντουζ στο σώμα είναι επιβεβλημένο, απλά δεν πρέπει να συγχέουμε την υγιεινή του σώματος με τη φροντίδα των μαλλιών)

Προϊοντα περιποίησης:
Συμβουλή δεύτερη: στην αγορά υπάρχουν πολλά δραστικά, αξιόλογα προϊοντα. Δεν είναι όλα, όμως, σχεδιασμένα για τις ανάγκες καθεμίας από μας και δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός όλων μαζί θα κάνει το μαλλί τρομερά λαμπερό και τέλειο. Συγκεκριμένα προϊοντα που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες, λοιπόν. 

Συμβουλή τρίτη: θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να προμηθευόμαστε τα αιθέρια έλαια και τα λάδάκια αυτούσια από το εμπόριο παρά να αγοράζουμε προϊοντα γνωστών εταιρειών που έχουν κάποια περιεκτικότητα αυτών των ουσιών. π.χ. εγώ προτιμώ να αγοράζω το αμυγδαλέλαιο, το καστορέλαιο, κλπ και να μην ψάχνω προϊοντα που έχουν αυτές τις ουσίες σε κάποιο ποσοστό. Πιστεύω ότι για να κάνει δράση το έλαιο, πρέπει να το εφαρμόσουμε όπως είναι, σε κάμποση ποσότητα.

Συμβουλή τέταρτη: δεν προτείνω γενικά να χρησιμοποιούμε conditioner για τα μαλλιά. Προσωπικά, όσες φορές προμηθεύτηκα conditioner, το έχω εξαντλήσει στα πινέλα μου (ή στο σώμα, για το ξύρισμα) και όχι στα μαλλιά μου. Ο λόγος είναι ότι το conditioner κάνει το μαλλί πιο αδύνατο και σε μένα προσωπικά κάνει τα μαλλιά μου λιπαρά σε χρόνο dt (Όταν επιστρέφω από κομμωτήριο, τα μαλλιά μου έχουν λαδώσει τόσο άσχημα, που χρειάζονται πάλι λούσιμο...). Θεωρω ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει.

Συμβουλή πέμπτη: Όσα προϊοντα κατά της θερμότητας και να βάλουμε στα μαλλιά μας, δεν μπορούν να μας προστατέψουν πλήρως από την θερμότητα της μασιάς και της ισιωτικής. Γι αυτό ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την φθορά στα μαλλιά μας είναι να ελαττώσουμε την χρήση αυτών των εργαλείων και να καταφεύγουμε σε φυσικές εναλλακτικές. Θα βρείτε πολλούς "no heat" τρόπους για να φτιάξετε τα μαλλιά σας, όλοι βέβαια είναι πιο χρονοβόροι από τη μασιά και την ισιωτική.
Καθημερινή φροντίδα:
Συμβουλή έκτη: Αν τα μαλλιά σας είναι σε τέτοιο μήκος που μπορείτε να τα μαζέψετε με κοκκαλάκια, καλό θα είναι να εναλλάσσετε τον τρόπο που τα πιάνετε ψηλά. Τα μαλλιά δεν πρέπει να είναι πιασμένα με τον ίδιο τρόπο για ώρες ή μέρες γιατί όπως τα τραβάμε για να σταθούνε, χάνουμε πολύ περισσότερες τρίχες. Επίσης, πρέπει να αλλάζουμε τη μεριά της χωρίστρας γιατί διαφορετικά θα χάνουμε από τη μια πλευρά (της χωρίστρας) περισσότερο μαλλί απ' ότι από την άλλη. Αυτό θα γίνει ορατό σε βάθος χρόνου, βέβαια.

Συμβουλή έβδομη: Αν το μαλλί έχει κόμπους, μετά το μπάνιο και γενικά, ο σωστός τρόπος να το χτενίσουμε δεν είναι να πάρουμε την χτένα και να προσπαθούμε με μανία να κατεβάσουμε τους κόμπους. Και το μαλλί μας θα βγάλουμε έτσι και θα πονέσουμε και θα σπάσουμε πολλές υγιείς τρίχες. 
Πιάνουμε μια σχετικά μεγάλη τούφα μαλλιών και την κρατάμε στην χούφτα μας. Με βρεγμένη χτένα, χτενίζουμε από τη χούφτα μας και κάτω, και όσο χτενίζουμε, απλώνουμε με τα δάχτυλα το μαλλί που κρατάμε. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή κρατώντας την τούφα από πιο ψηλό σημείο. Αυτό είναι που λένε "χτενίζουμε τα μαλλιά από κάτω προς τα πάνω".
Γενικές συμβουλές:
Συμβουλή όγδοη: Αν έχετε βαμμένο μαλλί σε σκούρο χρώμα και θέλετε να το ανοίξετε, κάντε καλή έρευνα για το ποιο κομμωτήριο έχει πεπειραμένη κομμώτρια με καλό χέρι στις βαφές και το ντεκαπάζ. Αν σας κάψουν το μαλλί, μπορείτε να πάτε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη (από την προσβολή της προσωπικότητας που υποστήκατε) αλλά και μόνο που διαβάσατε αυτές τις γραμμές, καταλαβαίνετε πόσο αστείο θα ακουστεί να κάνετε αγωγή για τέτοιο λόγο.

Συμβουλή ένατη: Η διατροφή παίζει κύριο ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κοπέλες που κάνουν δίαιτα της πείνας, χάνουν τα μαλλιά τους. Όταν ο οργανισμος δεν λαμβανει τα απαραιτητα για να λειτουργήσει, θα επικεντρωθεί στις βασικές λειτουργίες και όχι στην ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Στο θέμα μας, όμως, τροφές που γίνεται δεκτό ότι βοηθούν στο μεγάλωμα των μαλλιών είναι όσες περιέχουν πρωτεϊνες, οπότε κρέας, σόγια, ξηροί καρποί, κλπ είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το μαλλί μας εκ των έσω για να μεγαλώσει.

Συμβουλή δέκατη: Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του σώματός μας γενικά. Πολύς κόσμος επηρεάζεται από το στρες και χάνει πολλές τρίχες. Δεν είναι λογικό να σας πω να μην στρεσσάρεστε γιατί δεν παίζει κάτι τέτοιο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε στη ζωή μας προτεραιότητες, να βάζουμε μπροστά κάποια συγκεκριμένα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε και να μην πιέζουμε τους εαυτούς μας για το καθετί. Αυτή είναι μια γενική συμβουλή, ο καθένας μας ξέρει καλύτερα τί τον ηρεμεί και πως να ξεφύγει από το στρες.

Συμβουλή ενδέκατη: Εγώ δεν κάνω λέιζερ στο μέτωπο, πολλές κοπέλες κάνουν όμως, και "χτυπάνε" μέχρι ψηλά, εκεί που αρχίζει το τριχωτό της κεφαλής. Εγώ δεν πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε λέιζερ στο μέτωπο και στις φύτρες γιατί δεν είναι αντιαισθητικές και δεν υπάρχει λόγος να τις αφαιρέσετε. Πιστεύω ότι και το μέτωπο θα δείχνει πιο μεγάλο, αφού θα αρχίζει από ψηλότερο σημείο, και δύσκολα ένας γιατρός-αισθητικός-οποιοσδήποτε άνθρωπος δεν θα κάνει λάθος στο χειρισμό και θα "χτυπήσει" ακόμα πιο μέσα στο μαλλί. Το έχω δει να συμβαίνει, γι αυτό το λέω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου